A szervezeti átvilágítás – Mikor van rá szükség?

Amikor szervezeti átvilágításról esik szó, gyakran felmerül a kérdés, hogy mi szükség van rá egyáltalán. A vezetők, döntéshozók sok esetben érkeznek határozott elképzeléssel: tudják, hogy mely dolgozóknak miben kell fejlődni, milyen képzés, milyen tréning járul hozzá a szervezeti célok eléréséhez. Ezek a beavatkozások szinte mindig megugrasztják a teljesítményt, néha pedig hosszú távon is elérik céljukat. A biztos és tartós megoldások megtalálásához azonban a jelenlegi állapot alapos ismerete elengedhetetlen. Ilyenkor kerül képbe a szervezeti átvilágítás.

A szervezetfejlesztés akkor jó, ha testreszabott. Egy előre megírt fejlesztési tervhez nehezebb megtalálni a megfelelő céget, mint fordítva. Ehhez elengedhetetlen ismerni azokat a dolgokat, amelyekre talán a mindennapokban elkerüli a figyelmünket, vagy szinte lehetetlen szabad szemmel átlátni. Ilyenkor segít a szervezeti átvilágítás. Már néhány rövid vizsgálattal is könnyedén megtaláljuk azokat a pontokat, amik a cég védőbástyái és azokat is, amik fejlesztésre szorulnak. Így ott tudunk hatást kifejteni, ahol valóban szükség van rá.

A szervezeti diagnosztikára úgy is tekinthetünk, mint a tudatos fejlesztés első lépcsőfokára. Mint egy orvosi kivizsgálásra. Vagy egy állapotfelmérésre, szűrővizsgálatra hiszen

nemcsak a problémás cégek számára hasznos, ha időnként képbe kerülnek saját helyzetükkel.

Egy jól kiválasztott diagnosztikai eszközzel a  kapott eredmények nem a fiók alján landolnak, hanem a fejlődés alapköveivé válnak, előrevetítik az akcióterv következő lépését. Ráadásul a célzott mérések a dolgozókat sem terhelik le a hosszú és unalmas kérdőívekkel. Mindezt úgy, hogy nem csupán intuíciónkra, szakértelmünkre támaszkodhatunk a beavatkozások – tréningek, workshopok, képzések, szervezeti változások – során, hanem cselekvési tervünk adat- és valóságvezérelt.

Szervezetdiagnosztika
A szervezeti átvilágítás nem hazudik, pontosan megmutatja, mi a fejlesztendő terület.
Miért és mikor van rá szükség?

Ha felmerülnek kérdések a szervezeti működéssel kapcsolatban.

Akkor, ha

  • komplex fejlesztésbe kezdünk egy cégnél.
  •  szervezeti kultúrát érintő kérdésekben szeretnénk változást elérni
  • egy probléma túl összetett, nem ismerjük az eredetét, túl sok tényező befolyásolja
  • egyszerűen csak szeretnénk átlátni egy szervezet tényleges működését.

Mivel a szervezeteket elsősorban emberek egy csapata alkotja, bátran mondhatjuk, hogy bonyolult és kiismerhetetlen entitások. Az igazán sikeres vezetők sokat tudnak a cégükről, jó érzékkel veszik fel az új munkaerőt, találóan motiválják őket és úgy látszik, hogy teljes mértékben kontroll alatt van a cég. Az emberi tényező azonban sokkal több síkot, sokkal több réteget ad egy cégnek, mint amennyit megismerhetünk. Az átvilágítás sokat segít a felszín alatti folyamatok megértésében és a láthatatlan hibák kiküszöbölésében.

Tetszik, amit itt olvastál? Vagy másképp képzeled a közös munkát?

Vegyük fel a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük