Egyéni pszichológiai tanácsadás felnőtteknek

egyéni pszichológiai tanácsadás
A felnőtteknek szóló egyéni pszichológiai tanácsadás a segítő kapcsolat egyik legalapvetőbb formája. Mikor érdemes igénybe venni? Ki jöhet tanácsadásra? Milyen módszerek, eszközök kerülhetnek elő az üléseken? Miben más ez, mint a coaching, vagy akár egy terápia?

 

Kinek szól a pszichológiai tanácsadás és mikor érdemes élni vele?

Pszichológushoz járni nem csak akkor hasznos, amikor valamilyen mentális zavarra keresünk gyógymódot. Sőt, az egyéni pszichológiai tanácsadás alapvetően egészséges, ún. sine morbo egyéneknek szóló szolgáltatás. A  pszichológiai tanácsadás tehát nem pszichoterápia, célja nem a gyógyítás, sokkal inkább a mentális egészség fenntartása és az akut nehézségek kezelése. Dolgozunk a lelki jóllét/ wellbeing megőrzésén és az esetleges zavarok kialakulásának megelőzésén kritikus élethelyzetekben. Egy másik gyakori cél a folyamatokban az önismeret mélyítése. Mikor szükséges hát igénybe venni? Röviden: bármikor. A tanácsadás célja mindig teljesen egyéni. Tipikusan olyan témákkal érkeznek a kliensek, mint munkahelyi vagy életvezetési nehézségek, aktuális élethelyzetből fakadó enyhébb krízisek (anyaság, karrierív sarkalatos pontjai, életkori sajátosságok), döntési nehézségek, változások kezelése, személyes készségek fejlesztése (kommunikáció, stresszkezelés, problémamegoldás, időmenedzsment), önismeret, munka-magánélet konfliktus vagy épp a kiégés megelőzése.

Hogyan zajlik?

Az egyéni munka nálam úgy néz ki, hogy a megkeresés után a folyamat egy ún. nulladik találkozóval kezdődik, amelyen nagyjából körbejárjuk a hozott témát. Ekkor átbeszéljük a pszichológiai tanácsadás részleteit, ezután pedig a megállapodásunk szerint folytatódik a folyamat. Ezen a beszélgetésen rögzítjük a munka kereteit és közös nevezőre hozzuk a szerződést. Ezt követően indul el a tényleges munka. A kezdeti szakaszban feltárjuk a problémát, majd a megoldási lehetőségeken dolgozunk tovább. A pszichológiai tanácsadás domináns eszköze a beszélgetés, de a témától függően behozhatunk a folyamatba különböző teszteket és egyéb eszközöket. Minden téma és minden ember egyedi, ezért a bekerülő eszközök és módszerek is végtelenül változatosak. Használunk képkártyákat, de a rajzos ábrázolás sem ritka, bármely szakaszt meg tudja könnyíteni, ha a a folyamatban helyet kap a fantázia és saját igényeink szerint alakítjuk a tanácsadás közegét. Nem mindenki nyitott a tesztkitöltésre és nem mindenki szeret gyurmával vagy bábukkal kifejezni. Természetesen az online munkánál is megvannak a lehetőségek az eszközök és tesztek használatára.

Bár a tényleges konzultáció általában hetente 50 perc, az egyéni pszichológiai tanácsadás egy folyamatos munka, amely az ülések közti időben is zajlik. Sokszor konkrét „házi feladatok” formájában, máskor pedig csak az új gondolatok, új felismerések beillesztésében mutatkozik ez meg. Egy dolog azonban biztos, a munka akkor tud sikeres lenni, ha mind a szakember, mind pedig a kliens kellő erőfeszítést tesz, kellő munkát helyez a folyamatba.

Miért nem coaching? Miért nem terápia?

Az egyéni pszichológiai tanácsadás egy külön szolgáltatási kategória. Nem véletlenül, hiszen egészen más a funkciója, mélysége, felépítése, mint egy coachingnak vagy akár egy terápiának. Az első és legfontosabb különbség az említett szolgáltatások között abban rejlik, hogy melyiket ki végezheti. Pszichoterápiát csak pszichoterapeuta képzesttséggel rendelkező klinikai szakpszichológus vagy pszichiáter végezhet. Emellett a terápia célja a gyógyítás, ami tanácsadás esetén fel sem merül. Okleveles pszichológusként én nem vagyok jogosult és kompetens terápiát tartani, a klinikai pszichológia nem szakterületem.

Coach végzettséggel rendelkezem, az egyéni pszichológiai tanácsadást és a coaching szolgáltatást mégis külön kell tárgyalnunk. A két szolgáltatás nem egyszerűen átjárható. Míg a pszichológiai tanácsadás egy lassabb (bizonyos speciális esetekben  gyorsabb), mélyebb, szabadabban alakítható folyamat, addig a coaching egy szigorúbb kerettartást igénylő műfaj, ahol valamilyen cél elérésére szerződünk, meghatározott számú üléssel és következetesebb fókusztartással. A coaching is egy segítő emberi kapcsolat, de sokkal inkább egy kimondott változás kísérése egy bizonyos életterületen, mint a pszichológiai tanácsadás. Utóbbinál egy kevésbé kötött forgatókönyv, egy kevésbé szigorú tempó jellemző, míg a coaching akkor hasznos, ha gyorsabb, mérhetőbb változásokra van szükségünk.

Tudod már, hogy milyen témát hoznál?

Vegyük fel a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük