Így dolgozik a pszichológus online

pszichológus online pszichológiai tanácsadás coaching

A digitális mentálhigiénia térhódítása nem teljesen újkeletű. Számos oka lehet annak, ha valaki online szeretne pszichológiai tanácsadásra járni. De hogyan dolgozik egy pszichológus online? – hangzik a kérdés. Röviden: majdnem ugyanúgy, mint élőben. A pszichológiai konzultációk élménye otthonról is elérhető. A pszichológus online ugyanúgy fókuszál a kliensre, mint személyes találkozások esetén, az ülések rendje és tartalma szinte teljesen megegyezik. Az online kapcsolatoknak megvannak a maguk kihívásai, ugyanakkor az előnyei is.

Az utóbbi években sok pszichológus online is elkezdett dolgozni. A tanácsadási folyamat ugyanúgy zajlik, a kezdeti helyzetfeltárástól a tanácsadási irány meghatározásán át a folyamatos visszajelzésekig. Mondhatjuk, hogy kényelmesebb, rugalmasabb, mint a személyes találkozók. Az online pszichológiai támogatás révén aktív részese lehetsz saját mentális egészséged alakításának, ami hozzásegít a boldogabb és kiegyensúlyozottabb élethez.

Én is fogadok klienseket online: ugyanúgy 50 percesek az ülések, amelyeket az ügyfél számára leginkább kényelmes platformon bonyolítunk le. Általában heti rendszerességgel találkozunk és a kliens által hozott témával dolgozunk. A segítő beszélgetés mellett ugyanúgy tudunk alkalmazni egyes teszteket, technikákat és az üléseket színesítő eszközökről sem kell lemondanunk. Korunk technológiájának köszönhetően kitűnően látjuk és halljuk egymást a konzultációkon, de kényelmesebb, rugalmasabb és költséghatékonyabb megoldás, ha online tudunk dolgozni.

Az online munkának is megvannak a maguk jellemzői:

  • Rugalmasság = kötetlenség? Természetesen nem. A tanácsadás akkor működik jól, akkor eredményes, ha megfelelő keretek közt zaljik. A munkára alkalmas állapotban és pontos időben történő megjelenés az online munkában is elengedhetetlen. Ugyanígy a lemondással kapcsolatos megegyezés betartása is. A személyes találkozónál, a pszichológus rendelőjében jó esetben adott a meghitt, nyugodt, kényelmes légkör, videohívás esetén pedig fontos, hogy a kliens meg tudja teremteni ezt magának (munkahelyi tárgyalóból, dolgozószobából, privát helyiségből egyaránt).
  • Eszközhasználat: ahogyan a személyes tanácsadáson is előkerülnek tesztek, képkártyák, egyéb eszközök, úgy az online tanácsadáson is be tudjuk hozni ezeket, amikor szükséges. A konzultációk legfontosabb része segítő és kliens párbeszéde, és a kettőjük kapcsolódása, de szükség és igény szerint az online térben is tudunk eszközöket alkalmazni. Dolgoztam olyannal, akivel közösen néztünk egy online táblázatot, ami segítette őt a gondolatai rendszerezésében, de arra is volt példa, hogy a monitor előtt papírt és ceruzát fogott az ügyfelem és egy rajzon ábrázolta, mi zajlik most benne.
  • Fókusz: a pszichológus online is pszichológus. Bár a segítő kapcsolat intimitása valamennyire sérül(het) az online megoldásokban – például kamerán keresztül lehetetlen szemkontaktust tartani, nem látható a testtartás –, a kliensre fókuszáló osztatlan figyelem és a témájának megkérdőjelezhetetlen fontossága bármelyik munkamódban ugyanaz. A COVID időszakában pedig bebizonyosodott az is, hogy az online meetingek akár hatékonyabbak is lehetnek. Online ugyanis lényegretörőbben próbálunk kommunikálni, nagyobb figyelemmel vagyunk jelen a hívásokban. Ez újszerű gondolatokat és mélyebb összpontosítást eredményez.
  • Elköteleződés: Tény, hogy az online munka rugalmasabb és szabadabb műfaj, de a kliens elköteleződése a folyamat iránt itt is kulcsfontosságú. Az időpontok egyeztetésére és lemondására ugyanazok a szabályok vonatkoznak, ugyanakkor az ülések zavartalansága így mindkét fél felelőssége külön-külön.
  • Helyfüggetlenség: Az online pszichológiai tanácsadás mellé írható az a hatalmas előny, hogy ezáltal sokkal többekhez juthat el a mentális jóllét, a lelki egészség és az önismeret lehetősége. Azok számára is könnyedén hozzáférhető, akik lakhelyük, egyéb korlátozottságuk, munkarendjük, élethelyzetük miatt nem tudnak a megszokott módon egy pszichológus rendelőjébe eljutni.

Összegzésként

elmondható tehát, hogy az online pszichológiai támogatás során a pszichológus és a kliens tehát ugyanúgy dolgozik együtt, mint a hagyományos találkozásokon. A folyamat íve, tartalma és a benne rejlő apró, de annál emlékezetesebb mozzanatok és mondatok ugyanúgy megszületnek az online térben is.

Tetszik, amit itt olvastál? Vagy másképp képzeled a közös munkát?

Vegyük fel a kapcsolatot!

Referenciák

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük