Korlátlan fizetett szabadság? – A RocketWerkz-ügy A-tól Z-ig

Fizetett szabadság, ráadásul korlátlanul? Hiszi a piszi, pedig nem lehetetlen. Ha megkérdeznék tőlünk, hogy milyen lehet az álommunkahely, valószínűleg hasonló paramétereket adnánk meg. Egy új-zélandi szoftvercég pedig néhány évvel ezelőtt bevezette. Korlátlan fizetett szabadság, teljes mértékben rugalmas munkaidő. Vajon hogy sikerült nekik?

Sokan cikkeztek arról a valóságos álommunkahelyről 1-2 éve, amelyik dolgozói körében bevezette a korlátlan fizetett szabadságot és a 100%-ban rugalmas munkaidőt. A RocketWerkz nevű  új-zélandi szoftvercég ezzel kívánta megvalósítani a munka és magánélet összeegyeztetését. Most egy Facebook-poszt kapcsán jött szembe velem újra ez a téma. Először egy egyszerű instagram bejegyzésre gondoltam, úgyis itt a nyár, itt a nagy szabadságok ideje, mindenki szívesen eljátszik a gondolattal, hogy mit tenne, ha ez bármikor rendelkezésére állna. Egy kisebb oknyomozásba kezdtem, csak olyasmi dolgok miatt, hogy ne gépeljem félre a cég nevét, stb. Sokkal érdekesebb dolgokat találtam, mint vártam volna.

A RocketWerkz nevű új-zélandi startup 1-2 évvel ezelőtt robbant be a szakmai köztudatba azzal, hogy ők az álommunkahely, hiszen korlátlan fizetett szabadságot biztosítanak a dolgozóiknak. Szervezetpszichológusként és HR tanácsadóként ez már önmagában egy izgalmas témának bizonyult. Felmerülnek a kérdések: Miért jó ez nekik? Miért  jó a dolgozóknak? Ha mi egy ilyen cég alkalmazásában lennénk, akkor többet dolgoznánk? Vagy kevesebbet? Nézzük meg először egy HR szemüvegen keresztül magát a jelenséget: a korlátlan fizetett szabadságot.

Előnyök:

Aki egy kicsit jártas a HR-ben vagy a szervezetpszichológiában, gondolhat arra elsőként, hogy így zseniálisan ki lehet szűrni azokat a dolgozókat, akik teljes mértékben lojális munkaerőt jelentenek. Hiszen aki ilyen feltételek mellett is eleget tesz a munkakörben foglalt feladatainak, az aztán igazán belső motivációból dolgozik és tényleg elkötelezett a cég irányába. A másik, ami előnyös a munkáltató számára, az az elégedett munkaerő. Az elégedett munkaerő pedig a legtöbb esetben a siker kulcsa lehet. A korlátlan fizetett szabadság az egyre inkább divatba kerülő digitális nomádságot is támogatja, pontosan arra a filozófiára épít, amely a most munkaerőpiacra kerülő Y és Z generáció számára a legnagyobb lehetőséget jelenti: az élményszerzésre. Ami pedig a gombamód szaporodó cikkekből is látszik, egy kiváló reklám volt a startup számára, hogy egy ilyen egyedülálló jelenséggel rukkolt elő.

Hátrányok:

Ez az egyedülállóság komoly veszélyt is rejt magában: nem ismert a dolog „know how-ja”, nem ismertek a kockázatok sem. Az újítás és megújulás persze mindig szükséges, viszont azokat a dolgokat szeretjük, amelyeknek a kimenetelét könnyen meg tudjuk jósolni.  Egy ilyesfajta példa nélküli intézkedés több nem várt kockázatot is rejthet magában.  Szintén komoly hátrány lehet a túlzott szabadság szorongáskeltő hatása. Természetesen vannak olyan vállalkozó típusú emberek, akik akkor a legproduktívabbak, ha maguk osztják be az idejüket és onnan, akkor dolgoznak, ahol és amikor kényelmes. Sokan viszont elvesznek a megszabott határok nélkül. Kellő önismeret hiányában csábító lehetőség lehet a korlátlan szabadság, ám saját magunknak kijelölni a határokat sokszor nehezebb feladat. Végül pedig arról sem szabad elfelejtkezni, hogy az állandó szabadság és home office a munkahelyi közösség hidegvérű meggyilkolása lehet. Sokan egy kevésbé jó munkahelyre is szívesen bejárnak a jó fej munkatársak miatt. Ha viszont nincs meg az állandó személyes kontaktus – mert mikor ki megy nyaralni a csoportból – a munkavállalókat megfosztjuk egy szuper közösségi élménytől. Nehezebben alakul ki egy konzisztens szervezeti kultúra.

Korlátlan szabadság
Korlátlan szabadság és rugalmas munkaidő.
És a valóság a RocketWerkzről:

A dolog számomra akkor vált izgalmassá, mikor a RocketWerkz hivatalos honlapján a boldogság, az üdítő innováció és a szabad csapatszellem helyett egy szinte üres oldal fogadott. Igazán hasznos és meghökkentő információkkal a Glassdoor nevű portál szolgált az ügyben: a munkáltató értékelése a béka alfele alá tendál. MIÉRT? Mindenki az álommunkahelyként emlegeti. Bárki teljesíthetné a legnagyobb álmait a korlátlan fizetett szabadságát kihasználva… Ehelyett két dolgozó kétcsillagos értékeléseit olvashatjuk.

Panaszkodnak az alacsony fizetés és a strukturálatlanság miatt. Említik, hogy nehéz a találkozók megszervezése, az időpontok és határidők betartása. Olvasni arról is, – bár ez nem kapcsolódik a fizetett szabadsághoz, – hogy sok a szakképzetlen dolgozó, ráadásul a bullying is egy gyakori jelenség a szervezetben. Bár a rugalmasság kedvez azoknak, akik megoldást keresnek a magánélet-munka egyensúly megteremtéséhez, azok számára is kiváló táptalaj, akik inkább a lógásban találják meg önmagukat.

Összegezve tehát: a kerítés a Föld túlsó felén sincs kolbászból. 🙂 Persze, a hazai helyzetben is bőven akad mit fejleszteni. Ami a legnagyobb tanulságként szolgálhat a történetből az az, hogy a pozitív változásokat általában nem a szélsőségek segítik elő. Egy ilyesfajta radikális intézkedés, mint a korlátlan fizetett szabadság és a teljes rugalmasság bevezetése olyan területeken is megbosszulhatja magát, amelyeken nem számíthatunk rá. Kétségtelenül jót tesz a cég külső imázsának, de a külső imázsra, a munkáltatói márkára elsősorban az ott dolgozók elégedettsége van hatással.

Hasonló témában keres szolgáltatást?

Vegyük fel a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük