Mi az a szervezetfejlesztés? – Mikor lehet rá szükség?

Tulajdonképpen mi is a szervezetfejlesztés? Azok, akik művelik, pontosan tudják, mit csinálnak és a multis környezetben már-már természetes jelenség. Ugyanakkor hazánkban a KKV szektor még csak az elmúlt időszakban kezdte felfedezni, milyen lehetőségeket rejt, ha nem csupán ad hoc módon növekszik a vállalat, hanem tudatosan, szakember segítségével építik a cégüket. Lássuk, mi az, amit mindenkinek érdemes tudni a szervezetfejlesztésről.

A cégek életében alapból folyamatos a változás: változnak a gazdasági hatásokra, változnak, mert az ott dolgozó emberek is folyamatosan változnak – és akár váltakoznak is –, változnak, mert a piaci igény is állandó változásban van. A változás jó esetben pedig fejlődést és fejlesztést jelent. A tudatos fejlesztéssel egy lépéssel előrébb járhatunk.

A szervezetfejlesztés egy irányíott beavatkozás, amely valamilyen előre meghatározott céllal a szervezet egészére és annak működésére hatást gyakorol. Magában a pontos tudományos definícióban nincs teljes egyetértés a kutatók között. Ugyanakkor vannak állandó elemek, amik megjelennek az egyes fogalmi meghatározásokban:

 • A szervezetfejlesztés egy kontrollált változási folyamat, általában egy tanácsadó beavatkozásával
 • Felülről kezdeményezett változás
 • A szervezet egyes részeinek fejlesztése a cég egészére hatással van, és minden érintett egyben résztvevő is
 • Tervszerű, tehát tudatos folyamat
 • A szervezeti hatékonyság és életképesség növelését célozza
 • Magatartástudományi ismeretek felhasználásával történő beavatkozás
Mi a szervezetfejlesztés?
Fontos tudnunk, milyen esetekben lehet hasznos eszköz a szervezetfejlesztés.
Milyen esetben lehet szükség szervezetfejlesztésre?
 • Ha hatékonyabbá tennénk a szervezet megújuló tanulási folyamatait: Egy jól működő szervezetben nem a forma határozza meg a működést, hanem a működés alakítja a formai kereteket. Így az mindig képes a megújulásra. Magyarul: ha szeretnénk, hogy ne a megszokások és a külsőségek irányítsák a termelést. Legyen gördülékeny egy új eszköz bevezetése a szervezet életébe.
 • Ha a szervezet kreatív problémamegoldásán fejlesztenénk. A szervezetfejlesztés alkalmas lehet arra, hogy olyan irányba terelje a cég működését, hogy az a jövőben megjelenő akadályokat is könnyebben vegye. Ez nagyban segíti az alkalmazkodást a piaci viszonyokhoz.
 • Ha a dolgozók/egységek közötti egészségtelen verseny leküzdése a cél. A túlzott rivalizálásra adekvát válasz lehet a szervezeten belüli együttműködés serkentése, a közösségek építése vagy a kommunikációs rendszer újraformálása. Erre alkalmas eszköz a szervezetfejlesztés.
 • Ha a jobb működés érdekében a szervezeti légkörön dolgoznánk. Egy elfogadó, támogató céges kultúrában az eddig eltussolt konfliktusok könnyebben találnak megoldásra és így a felszín alatti gondok nem mennek a hatékonyság rovására. A dolgozók motiválása is ehhez a témakörhöz tartozik.
 • Ha a vezetői szemléletmódon változtatnánk. Sok esetben a vezetőfejlesztés egy teljes szervezeti változásmenedzsmentet igényel. A felsőbb szinteken történő legapróbb változások a dominó-effektus szerint tarolnak végig a hierarchia alsóbb szintjeiig. A vezetők fejlesztése – a céges kultúrától függően – azonos lehet a komplett szervezet fejlesztésével.
 • Ha olyan strukturális változások mennek végbe a szervezetben, amik jelentősen befolyásolják a működést. Ilyenkor a változások bevezetése sok olyan problémába ütközik, amik hatnak a termelékenységre. A tudatos szervezetfejlesztés a helyes struktúra kialakítását és a változások lezajlását is támogatja.

Sok eset indokolhatja tehát, hogy egy kontrollált, szakember által vezetett fejlesztési program menjen végbe egy cégnél. Természetesen minél nagyobb a vállalat, annál hosszabb és komplexebb a folyamat. A szervezetfejlesztés hasznos lehet minden olyan cégnek, amelyik nem véletlenszerűen akar boldogulni a piac kiszámíthatatlan világában, hanem tudatosan építkezik.

Tetszik, amit itt olvastál? Vagy másképp képzeled a közös munkát?

Vegyük fel a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük