Szakmai önéletrajz mesterfokon – 3+1 tipp kisgyermekes anyukáknak

Sok helyen és sokszor volt már téma, hogy mit kell, hogy tartalmazzon egy szakmai önéletrajz ahhoz, hogy nagyobb eséllyel hívjanak be egy személyes interjúra. Ebben a témában külön figyelmet érdemel az a helyzet, amikor egy kisgyermekes anyuka szeretne visszamenni az otthon töltött idő után dolgozni. 

Bőven elég előítélet és negatív bélyeg éri azokat a nőket és anyákat, akik karrierjük mellett családot alapítanak. Ha még nincs gyereke, akkor biztos szülni fog, ha pedig már gyermekes anyákról beszélünk akkor sok velük a nyűg. Ezeknek a sztereotípiáknak a leépítése a munkaerőpiacon bizony időbe telik. Amíg pedig ez a folyamat zajlik – márpedig örömmel láthatjuk, hogy tényleg zajlik – addig mi, édesanyák is elgondolkozhatunk azon, hogy mivel támogathatjuk tevékenyen a helyzet megoldását.

Ebben a bejegyzésben néhány olyan tippet osztok meg, amiknek az alkalmazása megkönnyíti a kisgyermekes anyukák álláskeresését. Apró, gyakorlatias lépésekről van szó, amelyek – a +1 kivételével – azonnal alkalmazhatók, amikor álláskeresésre kerül a sor.

1. Szakmai önéletrajz – írjuk-e be a gyerekeink számát? 

Sokan dilemmáznak rajta, hogy beleírják-e a GYED-en töltött időt, illetve a gyermekeik számát, nemét, életkorát, kedvenc ételét… Micsoda?! Na, álljunk meg egy pillanatra! A munkaerőpiacon így is elég előítélet van a kisgyerekes anyukákkal és az „anyakorú” nőkkel kapcsolatban. Nem kell még nekünk is rátennünk egy lapáttal. A szakmai önéletrajz legyen szakmai! Szóljon az odaillő tapasztalatainkról, a képességeinkről és a motivációnkról. Teljesen felesleges általános önéletrajzi adatokkal szórakoztatni a HR-est. A munka szempontjából lényegtelen, hogy hol lakunk, van-e férjünk és ovisok-e már a gyerekek. Egy kutatás szerint a kisgyermekes nők leggyakrabban elkövetett hibája, hogy az állásinterjúkon túl sokat beszélnek a porontyokról és keveset a szakmai tapasztalatukról. Igen, mindenkinek a saját gyermeke a legfontosabb és napestig róla beszélne… Viszont erre nem az állásinterjú a megfelelő szituáció. 

A gyermekeinket tehát nem kell megemlítenünk már rögtön az önéletrajzunkban, hiszen ekkor egy A/4-es oldalon alakítjuk ki az első benyomást önmagunkról. Az ügyfeleimnek azt szoktam mondani ezzel kapcsolatban, hogy a várandós kiskönyvben sem tüntetjük fel az aktuális szakmai projekteket, a továbbképzéseket és a szakmai tapasztalatot. A kulcsszó a relevancia! Legyen az önéletrajz tele olyan dolgokkal, amik miatt jobban meg akarnak minket ismerni. S ha a megpályázott pozícióban kimondottan előnyös lehet a gyermekek száma vagy a GYED-en töltött idő bármely jellemzője, ne habozz ezt is megemlíteni!

Kisgyermekes önéletrajz
GYED után visszatérni a munka világába nagy kihívást jelent – jól jöhet, ha felvértezzük magunkat apró trükkökkel

2. Fontos, hogy mire kerül a hangsúly!

A GYED-ről visszatérő anyukák speciális helyzetben vannak. Speciális helyzetre pedig speciális megoldás kell! Ne akadjunk meg az általános szakmai önéletrajz sablonoknál, ahol minden évet, minden mozzanatot centire pontosan megadunk. Általános jótanács, amit minden kliensnek el szoktam mondani, hogy minden új pályázathoz dolgozzuk át az önéletrajzunkat. Írjunk bővebben arról, ami releváns az adott pozícióhoz! Írjunk legutóbbi munkahelyünkről, az egyéni fejlődésünkről és a sikereinkről. Az interjún úgyis rákérdeznek minden egyébre , ami a cég szempontjából fontos. Igen, sokszor a gyermekeinkre is – bár ez felvethet etikai kérdéseket. De ha addigra megnyertük a bizottságot a készségeinkkel és jó fellépésünkkel, könnyebben lehet nyert ügyünk. Ne feledjük, a szakmai önéletrajz az első benyomás! Az interjún kifejtett dolgokkal csupán árnyalunk egy képet, ami már kialakult rólunk.

3. Mindenekelőtt legyünk őszinték!

A fent leírtak természetesen nem a gyermekek vagy a gyermekvállalási szándék következetes letagadására bátorítanak, hanem egy cseppnyi rugalmasságra és arra, hogy a tetszetősebb, de ugyanúgy őszinte arcunkkal mutatkozzunk be a munkáltatónak. Egy olyan munkahelyen, ahol már az interjún hazudnunk kell – akár a motivációnkról, akár a gyermekeink elhelyezéséről pl betegség esetén –, nagy valószínűséggel a későbbiekben sem éreznénk jól magunkat. Gondolkozzunk el, megéri-e.

+1 Tervezni és készülni! – a szakmai önéletrajz önmagában nem elég

Érdemes már a gyermekvállaláskor tervet készítenünk arról, hogyan szeretnénk visszatérni a munka világába. Fogunk-e az otthon töltött évek alatt valamiben fejlődni, képezni magunkat. Szeretnénk-e tartani a kapcsolatot a munkáltatónkkal? De a tervezés és készülés a visszetéréskor  és az álláskereséskor is kihagyhatatlan stratégia. Ha valamilyen okból a szakmai önéletrajzban szerepel a családunk, a csatolt motivációs levelünkben eleve válaszoljuk meg azokat a kérdéseket, amiket a munkáltató feltenne ezzel kapcsolatban. Például írjuk le, hogy megoldott a gyermekfelügyelet – és legyen is megoldott, hiszen ez is a tervezés része –, vagy hogy szeretnénk-e rugalmas foglalkoztatási módban dolgozni. Készülnünk kell az interjúra is, nem elég az önéletrajzunkból felkészülni, de kerüljük a sablonos válaszokat a tipikus interjú kérdésekre. Fontos, hogy a munkáltató általában elvárja, hogy mi is tegyünk fel kérdéseket.

Tetszik, amit itt olvastál? Vagy másképp képzeled a közös munkát?

Vegyük fel a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük