Szervezetfejlesztési módszerek az eszköztáramból

A szervezetfejlesztési módszerek igen szerteágazók, sokfélék lehetnek. Ahány szervezetfejlesztő cég, annyi eszközpark, nem ritkán az is előfordul, hogy saját fejlesztésű módszerekkel dolgozunk. Az alábbiakban azok közé a munkamódszerek és eszközök közé pillantunk be, amelyeket a munkám során a leggyakrabban használok, így a legvalószínűbb, hogy a közös munka során előkerülnek. 

 
Mi a szervezetfejlesztés?

A szervezetfejlesztés egy irányíott beavatkozás, amely valamilyen előre meghatározott céllal a szervezet egészére és annak működésére hatást gyakorol. Hogy milyen szervezetfejlesztési módszerrel történik ez a beavatkozás, nagyban függ attól, hogy hogyan, milyen körülmények között fejlesztünk. A cég/csoport/szervezet mérete, a fejlesztésben érintett személyek száma, a vágyott fejlődési cél vagy épp egy égető probléma alapvetően meghatározza, hogy milyen eszközökhöz érdemes nyúlni. Számomra minden eset egyedi. A fejlesztő munka ereje abban is rejlik, ahogyan az esetek egyediségét beleprogramozzuk a fejlesztési tervbe. Szabadon alakítjuk addig, amíg teljesen rá nem illik az adott szervezetre.

Vesszőparipám…

… a komplexitás. Nálam a fejlesztés legszigorúbb, kőbe vésett szabálya, hogy komplex folyamatban gondolkodjunk a partnerekkel. Ez persze nem jelenti azt, hogy heti öt napban tréningekkel kell tarkítani a dolgozók munkarendjét, vagy mindenkit azonnal egyéni fejlesztésbe kell küldeni, de még azt sem, hogy évekre előre le kell szerződnünk egymással. Csupán arról van szó, hogy még ha egyszeri beavatkozásról egyezünk is meg, legyen meg a folyamata (előkészítése, lezárása, utánkövetése). Legyen képünk arról, hogy az adott beavatkozásnak mi a szerepe a szervezet életútjában, fejlődési görbéjében. Hiszen minden szervezet egy összetett, dinamikus rendszer. A szervezetfejlesztési módszerek persze önmagukban is lehetnek hasznosak – egy csapatépítő közösségi élmény például szinte minden esetben közelebb hozza egymáshoz a résztvevőket –, de ahhoz, hogy valós és tartós fejlődést érjünk el, elengedhetetlen hogy pontosan célozzunk és ismerjük a lehetséges következményeket.

A folyamat

Az új ügyfelekkel természetesen mindig az aktuális helyzet feltárásával kezdünk, aminek első lépcsője egy feltáró interjú, ezt pedig interjús, kérdőíves vagy fókuszcsoportos diagnosztika követ. Ezután dolgozzuk ki a fejlesztési stratégiát. Ez tartalmazza az akcióterv lépéseit, azt, hogy milyen szervezetfejlesztési módszereket alkalmazunk, kik vesznek részt a beavatkozási pontokon, milyen gyakorisággal tervezzük a beavatkozásokat.

Itt tervezzük meg azt, hogy milyen konkrét célokhoz milyen elképzelt út vezethet.

A magam részéről alapvetően a fejlesztés humán oldalával foglalkozom, tehát a szervezetfejlesztési módszerek közül is az egyénre ható, személyekkel foglalkozó módszertanokat használom.

Az én szenvedélyem…

… a csoportokkal való munka. A csoportos coaching, a közösségépítés, a tréningcsoportok, fókuszcsoportok, workshopok, a csoportos munka facilitációja. Vallom, hogy egy csoport több, mint a tagjainak összege. Az a dinamika, amely a csoportos szervezetfejlesztési módszerek során tapasztalható, mindig ad valami pluszt, olyan új nézőpontokat, új ötleteket kaphatunk egy megfelelően vezetett csoportban, ami egyéni munkában szinte lehetetlen. Egy olyan innovatív közeg, mint egy aktív, jól fókuszált csoport elképesztő problémamegoldással és akciókészséggel rendelkezik.

A velem dolgozó ügyfelek jó eséllyel találkoznak valamilyen csoportos megoldással a fejlesztési folyamatban. Ez egy költséghatékony megoldás arra, hogy minél többen személyesen bekapcsolódhassanak a fejlesztési folyamatba, magukénak érezhessék és tevékenyen alakíthassák azt. Egy csoportos szervezeti beavatkozás nem csupán fejlesztési eszköz, hanem közösségi élmény, melyben paradox módon együtt tapasztalhatják meg az egyéni odafigyelést a szervezet dolgozói.

Tetszik, amit itt olvastál? Vagy másképp képzeled a közös munkát?

Vegyük fel a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük