Miért fontos a szervezeti diagnózis?

A szervezetfejlesztés akkor jó, ha testreszabott.

 Egy előre megírt fejlesztési tervhez nehezebb megtalálni a megfelelő céget, mint fordítva.

 Én ebben a szellemben dolgozom: minden fejlesztési terv egyedi, személyre, azaz az adott cégre, szervezetre van szabva. Ehhez elengedhetetlen ismerni azokat a dolgokat, amelyekre talán a mindennapokban elkerüli a figyelmünket, vagy szinte lehetetlen szabad szemmel átlátni. Ilyenkor segít a szervezeti diagnózis: már néhány rövid vizsgálattal is könnyedén megtaláljuk azokat a pontokat, amik a cég védőbástyái és azokat is, amik fejlesztésre szorulnak. Így ott tudunk hatást kifejteni, ahol szükség van rá.

Kíváncsi, hogyan működik a cége?

Kik a valódi kulcsemberei?

Tudja, hogyan áramlik az információ?

Mi a vélemény önről, mint vezetőről?

A szervezeti diagnózisra úgy is tekinthetünk, mint a tudatos fejlesztés első lépcsőfokára. Mint egy orvosi kivizsgálásra. Vagy egy állapotfelmérésre, szűrővizsgálatra hiszen nemcsak a problémás cégek számára hasznos, ha időnként képbe kerülnek saját helyzetükkel. Az általam használt mérőeszközök mindegyike a tevékeny fejlesztést szolgálja. A kapott eredmények nem a fiók alján landolnak, hanem a fejlődés alapköveivé válnak, előrevetítik az akcióterv következő lépését. Mindezt úgy, hogy nem csupán intuíciónkra, szakértelmünkre támaszkodhatunk a közös munka során, hanem a beavatkozásaink adat- és valóságvezéreltek.

Mikor és miért lehet szükség szervezeti diagnózisra?

A szervezeti diagnózis felállítása során – például egy csoport hálózatelemzésekor – számunkra is láthatóvá válnak a szervezet erősebb, illetve az inkább fejlesztésre szoruló pontjai. Könnyen megtudhatjuk, hol akad el az információ vagy éppen hol csorog el az az energia, ami a mindennapi munka hatékonyságát többszörösére növelhetné.

Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, milyen területek szorulnak fejlesztésre egy szervezetben, alapos vizsgálódás előzi meg a konkrét beavatkozásokat. A szervezetdiagnosztika során sokkal több hasznos adatot kapunk, mint amennyit a működésből leszűrhetünk. Olykor érdemes a folyamatok mögé látni ahhoz, hogy ott tudjunk fejleszteni, ahol valóban szükség van rá.

Az átfogó fejlesztési projektekben minél több információra van szüksgégünk a cég jelenlegi állapotáról. A szervezeti diagnosztika olyan háttérinformációkkal szolgálhat a fejlesztési tervhez, amelyek elősegítik annak sikerességét. Minden cég egy sajátos rendszer. Ennek elemei bonyolult kapcsolatban állnak egymással, amely nem mindig látszik első pillantásra. Ilyenkor például a hálózatok elemzésével könnyedén megjósolhatjuk, milyen hatást érünk el egy-egy intézkedéssel.

A kultúra a cégek életében is egy képlékeny, kevésbé megfogható dolog. Ugyanakkor azt is elmondhatjuk, hogy a kultúra „a ragasztó, ami összetartja a szervezetet”. Sokszor nem észrevehető elvek mentén szerveződik, ám egy részletes diagnózissal felfedhetjük azokat a részeit, amelyekbe beavatkozni érdemes, akár a hatékonyságnövelés, akár az elégedettség fokozása cél.

Hogyan zajlik a szervezetdiagnosztika?

Milyen eszközökkel?

A szervezeti átvilágítás során szinte minden esetben előkerül együttműködő partnerem, a CX-Ray Kft. valamelyik szervezetdiagnosztikai eszköze. *Miért a CX? Mert felhasználóbarát, adatvezérelt eszközeikkel explicit módon vizsgálhatjuk a szervezetet. Ez azt jelenti, hogy a dolgozók részéről kis energiabefektetéssel sok hasznos információhoz jutunk, számszerű eredményeket látunk, átfogó képet kapunk a cég belső életéről, működéséről.

Hasonló témában keres szolgáltatást?

Vegyük fel a kapcsolatot!