TRÉNINGEK

Az egyik legizgalmasabb – ha nem a legizgalmasabb – része a munkámnak, amikor csoportokkal dolgozhatok. A tréning egy olyan műfaja a fejlesztésnek, ami rendkívül különleges. Különleges azért, mert a csoportdinamika olyan egyedi és különleges helyzeteket és kapcsolódást teremt, amik egészen biztosan megismételhetetlenek. Még ha a téma ugyanaz is, minden egyes tréning során más a csoport összetétele, így mások az igények, más a tempó, máson van a hangsúly. A tréning egy olyan folyamat, amely a gyakorlati vagy tapasztalati tanulást, azaz az egyik leghatékonyabb tanulási formát használja egyének és csapatok fejlesztésére. 

Munkapszichológus végzettségemnek és szervezeti ismereteimnek köszönhetően meglehetős mennyiségű elméleti alappal és tudásanyaggal rendelkezem ahhoz, hogy ráépítve a tréning módszertanát, széles kínálattal szolgáljak, ami a tréningtípusokat illeti. (Ezekről az oldal alján olvasható egy lista.)

MIKOR LEHET HASZNOS?

A tréning eszköztára minden olyan helyzeten képes segíteni, amikor a szervezetben humán oldalról valamilyen deficitet észlelünk a tudásás- vagy készségszinten. Gyakorlatilag mindennemű készség- vagy tudásfejlesztés megoldható tréninggel, legyen szó soft vagy hard skillekről. Természetesen a hard skillek fejlesztése hagyományos/frontális oktatás keretein belül is lehet sikeres, míg soft skillek esetében a gyakorlati elsajátítás elengedhetetlen. Fontos tudni, hogy a tréning által nyújtott tapasztalaton alapuló tanulás/fejlődés a legtöbb egyéb (szöveges, audiális, vizuális) tanulási formánál hatékonyabb. A tréningek járulékos előnye a csoportban való működés és a játékos elemek, amelyek az elmélyülést segítik. A tréning tehát minden oktatási és (humán) fejlesztési helyzetben kiváló választás.

TRÉNERKÉNT...

… az egyik legfontosabb számomra az, hogy a résztvevők mindegyike értéket kapjon a tréningek során. Fontos, hogy mindenki úgy távozzon, hogy az adott tematikával kapcsolatos ismeretei/készségei fejlődésnek induljanak, akármilyen szinten állt is előtte.  

Trénerként mindig arra törekszem, hogy egy tréning a lehető legcélzottabb hatást fejtse ki a csoportban. Fontos, hogy egyszerre szem előtt tartva a dolgozók és a cég érdekeit úgy dolgozzak, hogy ne csupán elégedett és jót szórakozott emberektől vegyek búcsút a folyamat végén, hanem a cég teljes fejlesztési víziójába illő szemléletet és tudást adjak át ott és azoknak, ahol és akiknek szükségük van rá, hogy a szervezet a lehető legtöbbet hozza ki magából.

TRÉNING TÉMÁK

Az alábbiakban olvasható lista – a teljesség igénye nélkül – tartalmazza azokat a témákat, amelyekben gyakran tartok tréningeket. Fontos megjegyezni, hogy a valóságban kevés kivételtől eltekintve nem léteznek ennyire tisztán különválasztható tréningtémák. Én úgy dolgozom, hogy az adott tréninget mindig a szervezet és a résztvevők igényeihez igazítom. Ilyen módon többnyire kevert tematikák és változatos feldolgozási módok alakulnak ki és természetesen mindig személyre–, azaz csoportra és szervezetre szabott fejlesztési programmal érkezem.

Tréning témájú cikkek a blogon

 

Látod, hogy miben tudnánk együtt dolgozni? Kérdésed van?

Vegyük fel a kapcsolatot!