Mentális egészség a munkahelyen

A mentális egészség megőrzése valószínűleg a következő iránymutató trendek egyike HR területen – és nem csak ott. Érezhető, hogy napjainkban az emberek általánosan rosszabb mentális állapotban vannak, ami az életük legtöbb területére hatással van. Az életminőségre óriási befolyással van az, hogy milyen a mentális egészségünk: alvásminőség, boldogság, társas kapcsolatok és igen, a munkában nyújtott teljesítmény is függ attól, mennyire érezzük magunkat jól. Vizsgáljuk meg, miért fontos ezzel a munkahelyen is foglalkozni!

mentális egészség támogatása a munkahelyen pszichológus debrecen

Egy szervezetnél a dolgozói mentális egészség tudatos támogatása napjainkban talán fontosabb, mint gondolnánk. Saját tapasztalatom és kollégáim beszámolói szerint is: egyre több fejlesztési folyamat közben találjuk magunkat abban a helyzetben, hogy az előre egyeztetett tréning tematikája helyett a résztvevőknek valami sokkal elemibb szükségletük várja, hogy foglalkozzanak vele –  munkahelyi szinten. Ez a szükséglet a társas kapcsolatok, az emberi odafordulás iránti igény. A szervezeti munka mellett párhuzamosan pszichológusi praxisomban is tapasztalom, hogy bármilyen problémával, élethelyzettel is érkezzen a kliens, a munkahelyi állapotok (szervezeti kultúra, társas viszonyok), az onnan érkező stressz vagy épp támogatás kulcsfontosságú az egyén életében. Ez természetesen nem új gondolat, de fontos visszacsatolás: a munkahely és a munkahelyi egészségprogramok egy kiemelten jó platform a well-being megteremtésére és megélésére.

Hogyan történik?

Szerencsére a mentális egészséget több irányból és több eszközzel is lehetősége van megtámogatni a munkáltatóknak. Kiindulhatunk például abból, hogy milyen tényezők vannak hatással a mentális jóllétre. Ilyenek általánosságban a rendszeres mozgás, a megfelelő társas támasz és szociális háló, de kifejezetten munkahellyel kapcsolatos tényezőket is találunk, mint az alacsony munkahelyi stressz, a kiszámítható vezetés, a munkahelyi légkör. A pszichés jóllét fejlesztése tehát megcélozható több intézkedéssel is. A munkahelyi egészségfejlesztő programok egyrészt a törődés érzését  is megadják a dolgozóknak, legyen szó egészséges táplálkozást vagy sportolási lehetőségeket népszerűsítő programokról. Másrészről pedig a tényleges pozitív változást idéznek elő az egészségben. Ez az egészségi mutatók és a teljesítmény szempontjából sem elhanyagolható. A kifejezetten mentális területet célzó programok pedig azért is lehetnek hatékonyak, mert a munka(hely) és az azzal kapcsolatos gondolatok, élmények életünk egy kiemelten fontos szeletét jelentik.

Ki járhat jól a mentális egészség fejlesztésével?

Természetesen az első és legfontosabb haszna, hogy az egyén szempontjából fejlődés, érezhető javulás történik. Egészséges lelkületű, jó megküzdő készséggel rendelkező, erős mentális állóképességgel rendelkező egyének tevékeny és hatékony társadalmat alkotnak. Nem volt ez mindig ennyire egyértelmű, de az utóbbi években átalakult munkaerőpiaci helyzetben a munkáltató szempontjából sem teljesen mindegy, milyen pszichés gondoskodást tud nyújtani a dolgozóknak. A munkáltatói márkát nagyban építi, ha a szervezet odafigyel a munkavállaló mentális egészségére, fejleszti, támogatást biztosít. Nem mellékes, hogy ez a fajta odafigyelés csökkenti a kiégés kockázatát és a fluktuációcsökkentésre is kedvező hatással van.

szervezetfejlesztés debrecen

Ezt a cikket én írtam:
Kertész Tamara vagyok, pszichológus, tréner, coach. Egyéni karrier- és pszichológiai tanácsadással, valamint személy- és szervezetfejlesztéssel foglalkozom. 


Vegyük fel a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük